444 0 469 / GÖZ

göz kuruluğu
Göz kuruluğu, günümüzde her yaş grubunda sık rastlanan ve günlük yaşamda hastaları en çok etkileyen göz problemlerinden biridir. Giderek artan telefon, bilgisayar, tablet gibi dijital ekranların kullanımı da kuru göz görülme sıklığını belirgin şekilde artırmaktadır. Bu yazıda, göz kuruluğunda IPL lazer tedavisi uygulamasından bahsedeceğim.

Göz kuruluğunun en önemli nedenlerinden biri, göz kapağının içinde bulunan kirpik dibi yağ bezlerinin iyi çalışmamasıdır. Kirpik dibi yağ bezleri, gözyaşının yağlı kısmını salgılayarak göz yüzeyini korur ve kurumasını engeller. Ancak, kirpik dibi bezlerinin hastalanması durumunda (meibomit), bu bezler iyi çalışamaz ve tıkanabilir. Böylece gözyaşının yağlı kısmı yeterince salgılanamaz. Sonuç olarak, gözyaşı göz yüzeyinden hızla buharlaşır ve göz yüzeyini yeterince nemlendiremez.

Göz kuruluğu belirtileri nelerdir?

Göz kuruluğu olan hastalarda aşağıdaki belirtiler bir arada ve değişik derecelerde görülebilir:

  • Gözde yabancı cisim hissi
  • Yanma, batma
  • Gözde kızarıklık
  • Göz yorgunluğu
  • Bulanık görme
  • Kontakt lens kullanamama
  • Işık hassasiyeti
  • Gözde sulanma

Kuru göz tedavi edilmediğinde, gözde belirgin ağrı, rahatsızlık hissi ve kornea hasarına neden olabilir.

Günümüze kadar kirpik dibi bez hastalığına bağlı göz kuruluğunda, hastalara göz yaşı damla tedavisi yanında, göz kapaklarına sıcak kompres, masaj ve kirpik dibi temizliği önerilmekteydi. Ancak, hastalar bu tedavileri uygulamakta zorlanabilmekteydi.

Kuru göz tedavisindeki teknolojik yeniliklerden biri “intense pulse light” (IPL) veya yoğun ışık tedavisidir. IPL tedavisi, 1990’lardan beri dermatologlar tarafından çeşitli cilt hastalıklarında kullanılan ve başarılı sonuçlar elde edilen bir yöntemdir. Tesadüfen, dermatologların kuru göze iyi geldiğini fark etmeleriyle, daha sonra göz hekimlerinin kuru göz tedavisinde kullanımına başlanmıştır.

Son dönemde, kuru göz hastalarının tedavisinde yoğun olarak “IPL Eyelight” cihazı ve buna ek olarak infrared maske tedavisi kullanılmaktadır. Tedavi öncesinde, IPL tedavisinden hastanın yararlanma derecesini belirlemek için kuru göz testleri yapılır ve gözyaşı yağlı kısmını sağlayan bezlerin yapısı meibografi adı verilen bir tetkikle incelenir.

IPL tedavisi etkisini nasıl gösterir?

IPL tedavisi, göz kapaklarındaki ısının 40-45 dereceye kadar artmasıyla gözyaşının yağlı kısmını üreten bezlerdeki tıkalı yağ kanallarının yumuşamasını ve bu kanallardaki tıkanıklıkların açılmasını sağlar. Ayrıca, göz kapağı kenarındaki genişleyen damarları kapatarak göz kapağı ve bezlerdeki inflamasyonu azaltır.

Bu tedavi, kapak kenarında bulunan ve blefaritin en sık nedeni olan demodex adı verilen parazitlerin azalmasını da sağlar. Tedavi sonucunda, kirpik kenarındaki yağ bezleri daha iyi çalışır, sağlıklı göz yaşı salgılanır ve böylelikle kuru göz belirtileri azalır. Tedavi sonucunda, kapaklardaki kızarıklık ve şişlik de azalır veya tamamen ortadan kalkar.

IPL tedavisi nasıl uygulanıyor?

Göz kuruluğu IPL tedavisi tamamen ağrısız bir yöntemdir. Tedavi sırasında gözler, özel koruyucu gözlüklerle korunur. Alt kapakta her iki gözde, 5 ayrı noktaya IPL tedavisi uygulanır. Bu uygulama sırasında, Eyelight IPL cihazında herhangi bir jel kullanılmasına gerek yoktur. Tedavi yaklaşık 10-15 saniye sürer. Ardından, yine bu cihaza özgü olarak 15 dakika süreyle özel ışık maske tedavisi uygulanır. Bu yöntem, IPL tedavisini destekler ve ışık tedavisinin üst kapaklara da etki etmesini sağlar. Tedavi sonrasında, biomikroskop muayenesi sırasında üst ve alt göz kapaklarına masaj yapılır ve yumuşayan bezlerin boşalması sağlanır.

0
Would love your thoughts, please comment.x