KATARAKT
Katarakt, görmeyi engelleyen hastalıklar arasında en sık görülenlerden birisidir. Kataraktlı hastalar, dünyayı bir bulut perdesinin arkasından bakıyormuş gibi görürler.

Katarakt nedir?
Kataraktı anlamak için öncelikle anatomiden biraz bahsetmek gerekiyor. Gözümüzün içinde göz bebeğimizin arkasında saydam olan görmemizi sağlayan şeffaf lensimiz vardır. Bu lensin şeffaflığını yitirmesine opaklığını kaybetmesine katarakt diyoruz.
Katarakt olduğunuzu nasıl anlarsınız?
Hastalarımızdaki en büyük problem görme azlığı, net görememe yakında ve uzakta görme bozukluğu gelişmesi, ışıklarda saçılmalar gibi şikayetlerdir. Hatta bazı hastalarımızda uzak görme bozulurken yakın görme düzelebiliyor. Bu tarz şikayetlerde hekiminize başvurmanız gerekiyor.
Katarakt tedavisi nasıl gerçekleşir?
Kataraktın tedavisi maalesef ilaçla veya damla ile olmuyor. Tek tedavimiz cerrahi tedavidir. İki milimetrelik ufak bir kesiden girerek ultrason enerjisiyle katarakt gelişmiş yani opaklakmış lensimizi alıyoruz ve hastaya uygun olan merceği yerleştiriyoruz.
Takılan merceklerin özellikleri nelerdir?
Eskiden elimizde sadece tek odaklı lensler vardı. Yani hastaya bu merceği taktığımız zaman sadece uzağı görmesini sağlayabiliyorduk. Yakın veya orta mesafelerde hastaların ekstra gözlük kullanmaları gerekiyordu. Şu anda da bu lensleri uygun hastalarda kullanıyoruz. Daha sonra bifocal iki odaklı mercekler gelişti. Şu an gündemde olan halk arasında “Akıllı Mercek” olarak bilinen üç odaklı mercekler kullanılabiliyor.
Ameliyat sonrası süreç nasıldır?
Ameliyatınız 10-15 dakika içerisinde tamamlanıyor. Daha sonra hastamızın gözünü kapatıyoruz. Aynı gün kapalı olmasını hem hastalar istiyor hem de bizim için daha da konforlu oluyor. Ertesi gün hastamızın gözünü açıyoruz ve bir hafta on gün olacak şekilde ilaç kullanmalarını istiyoruz. Hastalarımızı düzenli aralıklarla takip ediyoruz.