Astigmat Gözün önünde bulunan ve saat camına benzeyen şeffaf tabaka olan “kornea” nın yuvarlak olması gerekirken oval yada yamuk olmasıdır. Normal kornea bir futbol topunun ikiye bölünmüş haline benzerken, astigmatlı kornealar Amerikan futbolu topunun ikiye bölünmüş haline benzer.
Buna bağlı olarak nesneler tek bir noktada odaklanamadığından, nesnelerin bir kısmı net bir kısmı bulanık olarak görülür. Baş ağrısının yaygın sebepleri arasındadır. Özellikle geceleri ışıklarda büyük oranda dağılmaya sebep olur.
Normal Göz

Astigmatlı Göz

Astigmat için verdiğimiz gözlükleri reçete üzerinde tanımlarken iki değeri kullanırız.
“Silindir” astigmatın yani yamukluğun büyüklüğünü belirtir, “Aks” ise bu yamukluğun hangi yöne olduğunun göstergesidir.
Astigmatlı gözlerin net görmesini sağlamak için karşı yönde yamukluk içeren camlar kullanılır. Böylece görüntü göze gelmeden önce yamulur ve korneada tekrar yamularak düzgün bir görüntünün görme noktasına düşmesi sağlanır. Ancak bu işlem esnasında astigmatının derecesinin büyüklüğü ile orantılı olarak görüntüde bir miktar bozulma oluşur. Buna bağlı olarak astigmatlı hastalar, özellikle yüksek astigmat hastalar gözlük taksalar bile hiçbir zaman normal gözün gördüğü kadar net göremezler. Aynı zamanda Astigmalıt gözlüğe alışmakta normal gözlüklere göre daha uzun zaman alır. Özellikle gözlüğü aldıktan sonraki ilk birkaç hafta, hastalar sanki bir boşluğa basıyormuş hissi yaşarlar.
Astigmatlı hastaların normal insanlar kadar net görebilmesi ancak cerrahi yöntemler ile mümkündür.
Bu yöntemlerle sorunlu bölge olan korneadaki yamukluğu lazer teknikleriyle düzeltilmesi ya da göz içine yerleştirilen merceklerle görüntünün görme noktasına düzgün olarak düşmesi sağlanır. Bunlar Lasik , femtolasik, Relex Smile, ve fakik göz içi merceği ve göz içi merceği değişimi yöntemleridir.